Kantoor Arcadis

arcadis

Case – 31 januari 2020

Al meer dan een eeuw werkt Arcadis aan de verbetering van onze leefomgeving – in Nederland én wereldwijd in meer dan 70 landen. Een leefomgeving die steeds meer onder druk staat door onder andere klimaatverandering.

Arcadis wil koploper zijn op het gebied van duurzaamheid

‘We moeten onze stinkende best doen om klimaatverandering tegen te gaan. En zorgen dat we kunnen inspelen op de gevolgen van een veranderend klimaat. Arcadis neemt daar een leidende rol in.’ FairClimateFund sprak met Elske de Jong, Manager Duurzame Bedrijfsvoering en MVO bij Arcadis Nederland.

Elske de Jong

Dit Nederlandse ingenieurs- en adviesbureau bestaat sinds 1888. Het begon met een
groep Nederlandse boeren die besloten om samen te werken voor het ontginnen van ‘woeste’ gronden en het aanleggen en onderhouden van bossen en grondverbeteringswerken. Anno 2020 delen de ruim 2000 adviseurs, ingenieurs en projectmanagers van Arcadis nog steeds dezelfde passie als de boeren uit 1888: improving the quality of life

Duurzaamheid en het verbeteren van de kwaliteit van leven zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Kun je voorbeelden geven op welke manier Arcadis bijdraagt aan een duurzame leefomgeving?

‘De grootste impact op duurzaamheid bereiken we via de projecten die wij voor klanten uitvoeren.' Mooie voorbeelden hiervan zijn Wonderwoods, een duurzame woontoren met plaats voor 10.000 bomen en struiken en de herontwikkeling van het station Driebergen – Zeist welke de verbinding met de groene omgeving en toegankelijkheid versterkt.

Wat doet Arcadis zelf om de klimaatvoetafdruk te verkleinen?

‘Onze CO₂-voetafdruk wordt voor meer dan negentig procent bepaald door mobiliteit: reizen met de auto, het vliegtuig en de trein. Als bedrijf doen we er dan ook alles aan om op dit punt de CO₂-uitstoot te reduceren. Zo verplaatste in 2019 ons laatste grote kantoor naar een stationslocatie en heeft iedere werknemer een NS-Business Card waar zeventig procent van alle werknemers gebruik van maakt. Ook werken we aan een app voor werknemers om hun mobiliteit te tracken waarmee duurzaam reisgedrag wordt beloond. Dit soort initiatieven helpen enorm om de CO₂-voetafdruk elk jaar verder te reduceren.

Ook stimuleren we de keuze voor een duurzame leaseauto aan de hand van een bonus-malussysteem. Elektrificatie van de vloot is de volgende stap. Al onze leaseauto’s de deur uit doen, gaat helaas niet omdat we nu eenmaal projecten draaien waarbij we soms ‘s nachts aanwezig moeten zijn op locaties waar geen treinen (meer) rijden. Kortom: er liggen nog uitdagingen genoeg om onze CO₂-uitstoot als gevolg van onze mobiliteit te reduceren.’

Arcadis is een klimaatneutraal bedrijf. Waarom kiezen jullie voor CO₂-compensatie?

‘Compensatie neigt naar afkoping’ is een regelmatig gehoord punt van kritiek. We wilden alleen compenseren met een onderliggend plan om onze eigen CO₂-uitstoot structureel te verminderen. Door te compenseren geven we CO₂-uitstoot een prijs en daarmee ook klimaatneutraal zijn. Het stimuleert ons als bedrijf om naar CO₂ te kijken als een kostenpost. En daarmee maken we onze business case voor CO₂-reductie gezonder.

Wat gaf de doorslag om te kiezen voor carbon credits van FairClimateFund?

‘Met het geld dat wij betalen voor carbon credits van FairClimateFund kunnen wij een bijdrage leveren aan het verbeteren van de leefomstandigheden van de meest kwetsbaren voor klimaatverandering. Zowel op sociaal als economisch gebied. Het Chulikaproject van FairClimateFund in India sluit naadloos aan bij onze passie: het verbeteren van de leefomgeving van mensen wereldwijd.’

Voor meer informatie: www.arcadis.nl

Ik compenseer Fairtrade...

en draag bij aan betere leefomstandigheden voor mensen in ontwikkelingslanden.