high_quality_carbon_credits_-_helping_refugee_families_in_chad

tsjaad - solar cookers voor vluchtelingen

Meer dan 200.000 Soedanezen vluchtten door de oorlog in Darfoer naar het buurland Tsjaad, een van de allerarmste landen ter wereld. Om de levensomstandigheden in de vluchtelingenkampen te verbeteren, wordt onder andere het koken op open vuur aangepakt.

Door het gebrek aan natuurlijke hulpbronnen moeten vrouwen grote afstanden afleggen om brandhout te verzamelen met hierbij risico op mishandeling en verkrachting. In dit project krijgen tienduizenden vluchtelingen solar cookers. Sinds de start van het programma in 2012 zijn 3.500 gezinnen in de vluchtelingenkampen en de omliggende dorpen uitgerust met solar cookers gemaakt van karton en aluminiumfolie die kunnen worden gebruikt om water te verwarmen en te koken. De solar cooker kan 330 dagen per jaar worden gebruikt en gaat ongeveer 1,5 jaar mee.

Project detail

Project type
Koken
Project verificatie
Sustainable development goals
16. Vrede, veiligheid en rechtvaardigheid

De totale impact van het project

40

co2-reductie

x duizend ton CO₂ gereduceerd

7

cookers

x duizend solar cookers in gebruik

15

vluchtelingen

x duizend vluchtelingen geholpen

Het project in detail

De solar cookers zijn een effectief alternatief voor het gebruik van brandhout om te koken, en maken gebruik van zonne-energie die in overvloed beschikbaar is in Tsjaad. Dit heeft positieve klimaateffecten en het verbetert de gezondheidstoestand, omdat het koken rookloos is. Bovendien wordt het gevaar geëlimineerd waaraan vrouwen zichzelf blootstellen door buiten het kamp op zoek te gaan naar brandhout. Ook versterkt het project de positie van vrouwen door hen een uitvoerbare rol in het project te geven, en zonder de noodzaak om brandhout te verzamelen, hebben vrouwen meer tijd om ander werk te doen.

tsjaad_map

Ik compenseer Fairtrade...

en draag bij aan betere leefomstandigheden voor mensen in ontwikkelingslanden.

Deel deze pagina

Onze klanten

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding