In het biogasproject van FairClimateFund krijgen huishoudens op het platteland van India toegang tot een 100% duurzame en schone manier van koken. Koken op biogas is beter voor de gezondheid, het klimaat en milieu én bespaart huishoudens tijd en geld.
In India kookt een groot deel van de rurale bevolking (800 miljoen mensen) nog op open vuur. Het verbranden van biomassa levert een belangrijke bijdrage aan de uitstoot van broeikasgassen, ontbossing en luchtverontreiniging. Maar koken op open vuur heeft niet alleen nadelige effecten op het klimaat, ook op de gezondheid van mensen. Door het inademen van schadelijke rook die vrijkomt bij het koken, overlijden in India jaarlijks meer dan een miljoen mensen.
Sinds 2009 werkt FairClimateFund samen met zijn lokale partner ADATS om 12.000 boerenfamilies in het Chickballapur district in de provincie Karnataka te voorzien van biogasinstallaties. Organisch afval (voornamelijk koeienpoep) wordt in een ondergronds gemetselde biovergister omgezet in methaangas om op te koken. Om een gemiddeld huishouden dagelijks te voorzien van voldoende gas om op te koken, zijn ongeveer 2 koeien nodig. Deze schone manier van koken vervangt de traditionele manier van koken op open vuur.
Bij het koken met biogas is er geen rookontwikkeling, zoals bij het koken op open vuur. Dit betekent gezondheidswinst voor het hele gezin, in het bijzonder voor vrouwen en kinderen. Daarnaast hoeven vrouwen geen hout meer te halen, is het koken gemakkelijker en sneller én voorkomt het zwarte roetaanslag in het huis. Gemiddeld besparen vrouwen acht uren per week door het gebruik van biogas. Deze tijd kan besteed worden aan het gezin, huishouden of economische activiteiten.
Bovendien is de bioslurry een heel goed en gratis alternatief voor kunstmest. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat bioslurry een zeer positief effect heeft op de landbouwproductiviteit.