2019-06-22_09-55-15jonneke-nl

india - betere cookstoves voor vrouwen

In de Indiase regio Raichur is een ernstig tekort aan hout door ontbossing. Bovendien zorgt de traditionele manier van koken voor veel schadelijke rook binnenshuis en zijn vrouwen veel tijd kwijt met het sprokkelen van hout.

Sinds begin 2011 voorziet FairClimateFund, samen met zijn lokale partner Janara Samuha Mutual Benefit Trust (JSMBT), lokale huishoudens van efficiëntere kooktoestellen ofwel Chulika’s.
Het doel is vermindering van de CO₂-uitstoot en verbeterde leefomstandigheden. Inmiddels gebruiken ruim 18.000 families een Chulika, die het houtgebruik met tweederde reduceert. Door het gebruik van de Chulika worden bomen beschermd en CO₂-uitstoot en rookvorming gereduceerd. Bovendien besparen vrouwen veel tijd met hout sprokkelen en koken ze sneller.

De totale impact van het project

149

co2-reductie

x duizend ton CO₂ gereduceerd

36

cookstoves

x duizend efficiëntere cookstoves in gebruik

147

hout

x 1 miljoen kilo hout (294.000 bomen) bespaard

Het project in detail

Het ontwerp van de Chulika zorgt ervoor dat lucht wordt voorverwarmd en er een volledige verbranding is zonder zichtbare rook en slechts kleine hoeveelheden as. De Chulika is geschikt voor huishoudens op het platteland om te koken, grillen, typisch Indiaas plat brood te bakken, en water te verwarmen.

Van deelnemende gezinnen wordt verwacht dat zij een fee van 20 Roepie betalen om lid van JSMBT te worden en 180 Roepie voor de registratie van de Chulika's. De Chulika's worden betaald middels de CO₂-credits die de huishoudens verdienen.

map-india_nieuw
Deel deze pagina

Onze klanten