Banner raad van advies

raad van advies

Ter ondersteuning van onze activiteiten is in 2018 een vrijwillige Raad van Advies opgericht. De Raad van Advies zorgt voor continuïteit en brengt waardevolle kennis en ervaring in. De raadsleden komen een aantal keer per jaar bijeen en denken op efficiënte wijze mee, adviseren en zetten hun netwerk in. Zij worden benaderd voor tactische en inhoudelijke vraagstukken, naast de ‘gewoonlijke’ strategische. De Raad van Advies van FairClimateFund bestaat uit de volgende leden:

Van links naar rechts en op alfabetische volgorde: Peter d'Angremond, Heleen de Coninck, Niels van Geenhuizen, Jelle de Jong en Josien Sluijs

Peter d’Angremond – President & CEO Stichting Max Havelaar
Peter d'Angremond heeft verschillende commerciële functies gehad in toonaangevende organisaties. In de snel evoluerende consumentenartikelenindustrie werkte Peter voor Kraft en Sara Lee Household & Bodycare. Peter was country director Benelux bij Disneyland Resort Paris en marketingdirecteur bij Amsterdam Airport Schiphol. Vanaf juni 2009 is Peter uitvoerend directeur van de stichting Max Havelaar (de basis achter het Fairtrade-keurmerk voor duurzame productie en eerlijke handelsnormen). In deze functie is Peter ook voorzitter van de vereniging van etiketteringsinitiatieven (de 23 verenigingen die verantwoordelijk zijn voor de marktontwikkeling van Fairtrade op hun respectieve markten).

Heleen de Coninck – Hoogleraar socio-technische innovatie en klimaatverandering bij de Technology, Innovation & Society groep aan de Technische Universiteit Eindhoven
Heleen de Coninck is een Nederlands klimaatwetenschapper. Ze is hoogleraar socio-technische innovatie en klimaatverandering bij de Technology, Innovation & Society groep aan de Technische Universiteit Eindhoven, en universitair hoofddocent aan de afdeling Milieukunde aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Eerder werkte ze meer dan 10 tien jaar bij het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) aan internationaal energie- en klimaatbeleid, onder meer aan emissiehandel en het Clean Development Mechanism onder het Kyoto Protocol. Haar onderzoek gaat vooral over internationaal klimaatbeleid, energietechnologie en innovatie.
Ze is een van de hoofdauteurs van het tussentijds rapport Global Warming of 1.5 °C van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) uit 2018, en hoofdauteur in het nog te verschijnen Zesde Assessment Rapport. Ze is onder meer specialist in de afvang en opslag van koolstofdioxide. Bekijk hier haar recente TedX Talk over waarom "Climate Change Requires Changing Human Skills" en waarom "Every Half Degree Matters".

Niels van Geenhuizen – Manager Duurzaamheid CSU, Tzorg, ZiZo
Niels is manager duurzaamheid bij Total Care. Total Care is een familiebedrijf met drie labels; CSU (schoonmaak), Tzorg (thuiszorg) en ZiZo (gemaksdiensten) die allen in de top van hun sector actief zijn. Niels is na diverse duurzaamheidsrollen bij Arcadis (nationaal en internationaal) begin 2023 overgestapt naar Total Care om duurzaamheid daar een boost te geven. Hij integreert duurzaamheid samen met collega's in alle afspraken en diensten richting klanten. Daarnaast is het verduurzamen van de eigen operatie van Total Care ook een belangrijk onderdeel van zijn werkzaamheden. Als derde lijn zet Niels zich in op het versnellen van de verduurzaming in Nederland door allerlei netwerken en ‘coalitions of the willing’ op te richten. Zo is Niels één van de oprichters van Anders Reizen, Anders Huisvesten, Low Car Diet en heeft hij diverse bestuursfuncties ingevuld bij initiatieven als Paris Proof Commitment en Whole Life Carbon van de Dutch Green Building Council én Liaison Delegate bij de World Business Council For Sustainable Development. Niels kent de Nederlandse, Europese en wereldwijde thematiek van duurzaamheid bij bedrijven goed vanuit zijn verschillende duurzame rollen.

Jelle de Jong – Directeur Wereld Natuur Fonds (WWF - NL)
Jelle de Jong is algemeen directeur van het Wereld Natuur Fonds. Het Wereld Natuur Fonds is onderdeel van het wereldwijde WWF-netwerk dat als maatschappelijke organisatie in meer dan 100 landen en op 6 continenten actief is. Gezamenlijk willen zij het verlies van biodiversiteit een halt toeroepen en werken aan een toekomst waarin de mens in harmonie met de natuur leeft. In vorige functies was Jelle onder andere actief als algemeen directeur van IVN Natuureducatie en directielid van Tempo-Team. Hij geloof dat duurzame resultaten alleen ontstaan als ‘ziel en zakelijkheid’ worden verbonden.

Josien Sluijs – Directeur Aqua For All
Josien Sluijs is directeur van non profit organisatie Aqua For All en heeft daarnaast al meer dan 15 jaar ervaring op het gebied van inclusieve financiering. Voor haar huidige functie was zij directeur van het Nederlands “Platform for Inclusive Finance” (NpM). Zij was verantwoordelijk voor de vertegenwoordiging van de sector Dutch Inclusive Finance en faciliteerde samenwerkingen, kennisontwikkeling en het delen van kennis onder de leden van NpM. Daarvoor bekleedde zij een senior positie bij Rabobank International. Zij was verantwoordelijk voor het herstructureren van landelijke banken in het Midden-Oosten en Azië. Ze was ook verantwoordelijk voor verschillende adviestrajecten voor internationale organisaties, zoals de International Finance Corporation (IFC) en onderzoeksprojecten met betrekking tot Value Chain Finance.