Vullen biogasinstallatie

koeienpoep, koken en karma

Blog – 11 april 2018

Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen van dit moment. Gelukkig kunnen we hier iets aan doen, maar dan moeten we wel nu in actie komen!

Jouw bedrijf kan de CO₂-uitstoot reduceren en de resterende uitstoot compenseren met projecten die in schonere kookmethoden investeren. FairClimateFund investeert in twee projecten in India: een biogasproject en een project waarbij efficiënte kooktoestellen worden verspreid. Met deze projecten wordt de CO₂-uitstoot aanzienlijk gereduceerd en leidt verminderde rookontwikkeling tot een verbeterde leefomgeving. Ook is er 70%-100% minder houtverbruik waardoor bosgebieden worden beschermd en vrouwen minder tijd kwijt zijn aan het sprokkelen van hout.

Op zaterdagmiddag rijden we van het hoofdkwartier van onze andere lokale partner ADATS naar Bandopalli, een klein dorpje in het Bagepalli district. Het land is dor en droog met gigantische rotsblokken die willekeurig in het landschap lijken te zijn gelegd. Op het smalle weggetje moet onze chauffeur regelmatig uitwijken voor ossen die houten karren voorttrekken. Je lijkt hier terug te gaan in de tijd. Regelmatig rijden we langs felgroene rijstvelden die een prachtig contrast vormen met de rest van het landschap.

Aangekomen in Bandopalli worden we uitgenodigd om te kijken hoe de mensen gebruikmaken van de biosgasinstallaties die hier zijn geïnstalleerd door een samenwerking tussen ADATS, BCS en FairClimateFund. Biogasinstallaties zijn in de grond gemetselde tanks waar koeienpoep en ander organisch afval ingaat. Het methaangas dat na verloop van tijd vrijkomt, loopt via een bovengrondse slang naar het huis en is verbonden met een gastoestel.

Bij een van de huishoudens wordt een demonstratie gegeven hoe het kooktoestel werkt en we krijgen warme Chai thee aangeboden. De vrouw des huizes, Annasayama, vertelt: “Het grote voordeel is dat we niet meer zover hoeven te lopen voor brandhout. Ik heb ook minder last van mijn ogen en ik hoest minder. Bovendien blijven de muren van het huis mooi wit en de potten mooi schoon. Ik hoef niet meer zoveel schoon te maken!” Vol trots laat ze ons buiten de installatie zien en uiteraard ook de koeien die de mest produceren. Ze roert even door de ‘slurrie’, het restproduct dat uit de biogasinstallatie komt na het vergassingsproces. Volgens Annasayama is deze ‘slurrie’ perfect om het land mee te bemesten, omdat het mooi glad en vloeibaar is en een betere oogst geeft.

In het volgende dorp kijken we bij een aantal andere installaties en al snel komen alle nieuwsgierige dorpelingen kijken wat er aan de hand is. Na de inspectie van de installaties zitten we samen in het dorp met de gebruikers van de installaties. Tussen hen een aantal biogaswerkers. Deze vrouwen zijn verantwoordelijk voor het monitoren van de installaties in hun dorp en naburige dorpen en ze kunnen klein onderhoud en reparaties uitvoeren. Rajama is een trotse biogaswerker en vertelt dat ze door haar werk meer respect heeft gekregen van de andere mensen uit het dorp. Vrouwen komen maandelijks bij elkaar en praten dan over de biogasinstallaties, maar ook over allerlei andere zaken. We horen een verhaal over een vrouw die tijdens een groepssessie vertelde dat ze thuis mishandeld werd. De overige vrouwen zijn vervolgens gezamenlijk naar haar huis gegaan en hebben duidelijk gemaakt aan de man dat dit moest stoppen. Dit bleek heel effectief.

De volgende dag worden we wederom uitgenodigd bij een familie om Chai thee te drinken. We raken in gesprek en we zijn benieuwd of de familie begrijpt waarom we hier zijn. Waarom investeren wij in het Westen in schoon koken hier? Het is duidelijk dat ze snappen dat minder rook beter is voor de gezondheid van mens én milieu. Maar gaat schoon koken nu alleen over CO₂-besparing en gezondheid? Uiteraard is dat belangrijk, maar er is meer. Doordat vrouwen actief participeren in de projecten, leren ze veel en worden ze mondiger. Ze krijgen meer zelfvertrouwen, respect en hun status vergroot. Dit is een fundamentele verandering die leidt tot sterkere gemeenschappen. Dat is een essentiële stap op weg naar een duurzame verandering. De vrouw des huizes zegt dat ze het bijzonder vindt dat er mensen in haar huis zijn die ze normaal alleen in films ziet en ze vindt het mooi dat we elkaar helpen. Alles hangt met elkaar samen, want dat wat we doen aan de ene kant van de wereld, heeft effect op de andere kant en andersom. Ik vind dat ook heel bijzonder. Karma flitst door mijn gedachten; het idee dat goede daden, goede gevolgen hebben en andersom. Misschien ligt in dat besef wel het antwoord op de toenemende uitdagingen van een veranderend klimaat.

Gert Crielaard, Fund Manager

FairClimateFund houdt altijd zoveel mogelijk rekening met de CO₂-voetafdruk van zijn reizen. Wij bezoeken onze projecten maximaal een keer per jaar om de voortgang met onze lokale partners te bespreken. Wij compenseren onze (project)reizen altijd met onze Fairtrade Carbon Credits.

Deel deze pagina