Banner raad van advies

raad van advies

Ter ondersteuning van onze activiteiten is in 2018 een vrijwillige Raad van Advies opgericht. De Raad van Advies zorgt voor continuïteit en brengt waardevolle kennis en ervaring in. De raadsleden komen een aantal keer per jaar bijeen en denken op efficiënte wijze mee, adviseren en zetten hun netwerk in. Zij worden benaderd voor tactische en inhoudelijke vraagstukken, naast de ‘gewoonlijke’ strategische. De Raad van Advies van FairClimateFund bestaat uit de volgende leden:

Van links naar rechts en op alfabetische volgorde: Heleen de Coninck, Jelle de Jong, Josien Sluijs, Michiel de Haan en Peter d'Angremond

Heleen de Coninck – Hoogleraar socio-technische innovatie en klimaatverandering bij de Technology, Innovation & Society groep aan de Technische Universiteit Eindhoven
Heleen de Coninck is een Nederlands klimaatwetenschapper. Ze is hoogleraar socio-technische innovatie en klimaatverandering bij de Technology, Innovation & Society groep aan de Technische Universiteit Eindhoven, en universitair hoofddocent aan de afdeling Milieukunde aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Eerder werkte ze meer dan 10 tien jaar bij het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) aan internationaal energie- en klimaatbeleid, onder meer aan emissiehandel en het Clean Development Mechanism onder het Kyoto Protocol. Haar onderzoek gaat vooral over internationaal klimaatbeleid, energietechnologie en innovatie.
Ze is een van de hoofdauteurs van het tussentijds rapport Global Warming of 1.5 °C van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) uit 2018, en hoofdauteur in het nog te verschijnen Zesde Assessment Rapport. Ze is onder meer specialist in de afvang en opslag van koolstofdioxide. Bekijk hier haar recente TedX Talk over waarom "Climate Change Requires Changing Human Skills" en waarom "Every Half Degree Matters".

Jelle de Jong – Algemeen Directeur IVN Natuureducatie
Jelle de Jong is algemeen directeur van IVN Natuureducatie, een vereniging die zich inzet om mens en natuur weer te verbinden. Ze doen dat met zo’n 160 professionals en een kleine 10.000 actieve vrijwilligers. De ambitie is om de ruim 1 miljoen mensen die aangeven zich in te willen zetten voor groen en natuur in de directe leefomgeving laagdrempelig te betrekken en te verbinden in de ‘zwerm’. In vorige functies was Jelle actief als directielid van Tempo-Team, als strategie-adviseur bij Boer & Croon en als HR manager bij Shell International. Hij geloof dat duurzame resultaten alleen ontstaan als ‘ziel en zakelijkheid’ worden verbonden.

Josien Sluijs – Directeur Aqua For All
Josien Sluijs is directeur van non profit organisatie Aqua For All en heeft daarnaast al meer dan 15 jaar ervaring op het gebied van inclusieve financiering. Voor haar huidige functie was zij directeur van het Nederlands “Platform for Inclusive Finance” (NpM). Zij was verantwoordelijk voor de vertegenwoordiging van de sector Dutch Inclusive Finance en faciliteerde samenwerkingen, kennisontwikkeling en het delen van kennis onder de leden van NpM. Daarvoor bekleedde zij een senior positie bij Rabobank International. Zij was verantwoordelijk voor het herstructureren van landelijke banken in het Midden-Oosten en Azië. Ze was ook verantwoordelijk voor verschillende adviestrajecten voor internationale organisaties, zoals de International Finance Corporation (IFC) en onderzoeksprojecten met betrekking tot Value Chain Finance.

Michiel de Haan – Managing Director Royal Lemkes
Michiel de Haan is momenteel werkzaam als managing director bij Royal Lemkes, de grootste exporteur van planten in Europa. Hun missie is duurzame groei; van mensen, relaties, gezelschap, maar ook van de wereld waarin we leven. Eerder werkte Michiel de Haan als managing director van de hardware winkelketen Praxis en bij Dirk van den Broek Supermarkten. Hij heeft Dirk van den Broek Supermarkten twee jaar geleid. De Haan werkte ook als commercieel directeur en plaatsvervangend algemeen directeur bij BCC.

Peter d’Angremond – President & CEO Stichting Max Havelaar
Peter d'Angremond heeft verschillende commerciële functies gehad in toonaangevende organisaties. In de snel evoluerende consumentenartikelenindustrie werkte Peter voor Kraft en Sara Lee Household & Bodycare. Peter was country director Benelux bij Disneyland Resort Paris en marketingdirecteur bij Amsterdam Airport Schiphol. Vanaf juni 2009 is Peter uitvoerend directeur van de stichting Max Havelaar (de basis achter het Fairtrade-keurmerk voor duurzame productie en eerlijke handelsnormen). In deze functie is Peter ook voorzitter van de vereniging van etiketteringsinitiatieven (de 23 verenigingen die verantwoordelijk zijn voor de marktontwikkeling van Fairtrade op hun respectieve markten).