banner-individuals

tips voor co2-reductie

Spullen

Onze spullen zijn de grootste boosdoener als het gaat om onze impact op het klimaat. Het kost bijvoorbeeld veel energie om grondstoffen voor onze spullen te winnen. Bovendien veroorzaakt het transport van producten veel CO₂-uitstoot. Kortom: koop minder nieuwe spullen, liever tweedehands en huur, leen of repareer zoveel mogelijk.

Eten en drinken

Geen of weinig vlees eten is een van de gemakkelijkste manieren om uw CO₂-voetafdruk te verkleinen. Twee derde van de milieu-impact van alles wat we eten en drinken wordt veroorzaakt door het eten van vlees. Dat heeft vooral te maken met de productie van veevoer: sojaplantages zorgen voor ontbossing, grootschalig water- en pesticideverbruik.

Wonen

U gebruikt waarschijnlijk gas om uw huis en water te verwarmen. En om al uw apparaten te laten draaien, gebruikt u behoorlijk wat stroom: wonen bepaalt dan een groot deel van uw CO₂-voetafdruk. Gelukkig kunt u ook hier behoorlijk wat energie besparen, bijvoorbeeld door beter te isoleren of uw gloeilampen te vervangen voor LED verlichting.

Vervoer

Gaat u weleens met het vliegtuig op vakantie? Dan ligt daar een grote kans om uw CO₂-voetafdruk te verkleinen. Met vliegen stoot u namelijk vele malen meer CO₂uit dan als u met de auto, of nog liever, de trein reist. Een retourtje Bali staat zelfs gelijk aan vier jaar autorijden.

Met een paar simpele stappen, kunt u dus de CO₂-voetafdruk van uzelf of uw huishouden behoorlijk verkleinen. Toch zal u meestal nog een hoeveelheid CO₂uitstoten. FairClimateFund helpt u om uw rest CO₂-uitstoot op een eerlijke manier te compenseren. Zo bent u toch CO₂-neutraal en zorgt u bovendien voor een beter leven voor de meest kwetsbaren voor de gevolgen van klimaatverandering.

Ik compenseer Fairtrade...

en draag bij aan betere leefomstandigheden voor mensen in ontwikkelingslanden.