FAQ.jpg

5876

In de vroege ochtend, even een kopje koffie om wakker te worden. Voor veel Nederlanders is een ‘bakkie koffie’ een vanzelfsprekend onderdeel van de dag. Maar veel mensen weten niet dat de koffiesector gevaar loopt: de koffieplant is erg gevoelig voor temperatuur en klimaatverandering is voor kleine koffieboeren een groot probleem. Oogstverliezen doen zich nu al voor op een nieuwe, ongekende schaal. Ook wij zullen de gevolgen van falende koffieteelt gaan merken.

screenshot filmpje klimaatneutrale koffieDaarom starten Stichting Max Havelaar en  FairClimateFund de campagne FiKS: Fairtrade in Koffie & Schone Lucht. Het doel is een uitstootvermindering van 250.000 ton CO2 in Oromia, Ethiopië, in zeven jaar tijd. Dat staat gelijk aan 1,1 miljard autokilometers minder. Met directe winst voor 20.000 boerengezinnen.

FairClimateFund koopt de carbon credits in bij de Ethiopische koffie-organisatie OCFCU. De boeren en boerinnen verdienen de credits met de overstap op schone kooktoestellen. Bomen blijven staan, zodat ze de kwetsbare koffieplanten blijven beschermen. De lening die de boeren voor de investering in het project nodig hadden, lossen ze af met de creditverkoop. Zo snijdt het mes aan twee kanten en werken we samen aan een beter klimaat én aan de toekomst voor koffieboeren.

Doe mee!

U kunt op twee manieren meedoen. Beide laten koffieboeren rechtstreeks meeprofiteren van uw stappen op weg naar klimaatneutraliteit.

1. Reduceer & Compenseer uw CO2 uitstoot

Deze aanpak past u wellicht al toe. U kunt er nu een Fairtrade-invulling aan geven, voor uw gehele compensatie-portefeuille of een deel ervan.

Of laat u adviseren door de carbon-specialisten van FairClimateFund: 030-2348210 of info@fairclimatefund.nl.

2. Kies voor klimaatneutrale Fairtrade koffie

Branders van Fairtrade koffie waren de eersten die het nieuwe concept toepasten. Ze namen hun eigen energiegebruik kritisch onder de loep en maakten toen de hele keten, tot aan de distributie van de gebrande koffie, klimaatneutraal met carbon credits van de OCFCU. Het resultaat is koffie die de leveranciers aan de bron een vaste investeringspremie geeft. 

Klimaatneutrale Fairtrade koffie voor de grootverbruikmarkt is te koop bij Peeze en in supermarkten bij Jumbo en Plus. Nadere informatie is verkrijgbaar bij Stichting Max Havelaar.

Documenten en nieuwsberichten:

17 december 2015: Ga mee op expeditie met Fairtrade en Reinier van den Berg! Bekijk hier de mini- serie 'Koffie & Ethiopië'!

4 december 2015: Fairtrade Carbon Credits vanaf 2016 beschikbaar!

20 oktober 2015: folder Fairtrade in Koffie en Schone lucht

24 oktober 2015: Persbericht: Max Havelaar introduceert innovatieve klimaatfinanciering

24 oktober 2015: Bijlage Trouw Fairtrade (pag. 4,5 en 7)

 

bg_image1