slider-zakelijk.jpg

5881

2,6 miljard mensen koken nog elke dag op open vuur of slechte kooktoestellen. Dat heeft een enorme impact, niet alleen op het klimaat, maar ook op gezondheid, ontbossing en de sociale ontwikkeling van vrouwen en kinderen.

Het koken op open vuur veroorzaakt enorm veel rook, en toch gebeurt het koken in ontwikkelingslanden meestal binnenshuis. Vrouwen en kinderen die zich rond het vuur bevinden ademen die rook in. Dit staat gelijk aan het roken van 2 pakjes sigaretten per dag!

Koken op open vuur is daarom een belangrijke oorzaak van longziektes, die leiden tot vrouw- en kindersterfte. Wereldwijd sterven jaarlijks 4 miljoen mensen aan de gevolgen van biomassagebruik voor koken. Dat is meer dan twee keer zoveel als aan aids, en vijf keer zoveel als aan malaria.

De oplossing voor deze problemen? Clean cookstoves als de COOX. De COOX is niet alleen een apparaat om hier gezellig buiten mee te koken. In ontwikkelingslanden kan dit kooktoestel levens redden! De COOX is een 'clean cookstove', een kooktoestel dat oorspronkelijk is gemaakt voor huishoudens in ontwikkelingslanden, als antwoord op de schadelijke gevolgen van koken op open vuur. Hier kun je meer lezen over de COOX.

Filmpje: CO2 compenseren met schone kooktoestellen: hoe werkt dat?

Hier Klimaatbureau is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk met als missie heel Nederland te betrekken bij de oplossing van het klimaatprobleem. HIER klimaatbureau, Climate Neutral Group, FairClimateFund en Bix Fund zijn al jaren betrokken bij het introduceren van clean cookstoves in ontwikkelingslanden en het mogelijk maken van een klimaatneutraal leven door de verkoop van CO2 certificaten. Het afgelopen jaar hebben wij besloten om onze krachten te bundelen. Dit zodat meer huishoudens en organisaties hier klimaatneutraal worden door de aanschaf van CO2certificaten en daar meer huishoudens een clean cookstove kunnen kopen.

cookstove (9)

Met ons COOX4Climate initiatief bieden wij consumenten en organisaties de mogelijkheid om hun CO2 uitstoot te compenseren met CO2 credits afkomstig van clean cookstove projecten. Het geld dat jij besteedt om klimaatneutraal te zijn, investeren wij in projecten voor schone kooktoestellen. Hierdoor kunnen huishoudens in ontwikkelingslanden een betaalbare clean cookstove kopen.

Meer informatie? Op http://www.coox4climate.nl/ kun je meer lezen over deze samenwerking.

Documenten en nieuwsberichten:

10 maart 2016: Nationale Postcode Loterij maakt 5175 cookstoves mogelijk 
26 februari 2016: Twee keer meer CO2 door gas dan door stroom
4 februari 2016: Drie redenen waarom je wél je vliegreis moet compenseren 
20 oktober 2015: Folder COOX4Climate
13 oktober 2015: Schone kooktoestellen leveren net zoveel CO2 reductie op als energieakkoord
22 september 2015: Interview: Jade Oudejans over COOX4Climate
24 juni 2015: 80% van de Nederlanders heeft nog nooit CO2 uitstoot gecompenseerd 

Caspar_HIER (640x427)

 
bg_image1