FAQ.jpg

7348

CONTROLE & CERTIFICERING
 
De klimaatprojecten van FairClimateFund en de carbon credits die daar uit voort komen, zorgen voor een gegarandeerde afname van CO2 in de atmosfeer. Elke carbon credit staat voor een meetbaar geverifieerde afname van 1 ton CO2 in de atmosfeer. Onze carbon credits zijn gecertificeerd volgens de hoogste internationale standaarden, de Gold Standard en de Fairtrade Carbon Standard en zijn gecontroleerd door onafhankelijke internationaal erkende auditorganisaties.
 
De strenge regels omtrent certificering garanderen dat er door de klimaatprojecten een daadwerkelijke afname van CO2 in de atmosfeer bewerkstelligd wordt. Een absolute voorwaarde voor certificering is bijvoorbeeld dat aangetoond moet kunnen worden dat het klimaatproject niet gerealiseerd had kunnen worden zónder de financiering uit carbon credits. Daarnaast stellen Gold Standard en Fairtrade Climate Standard specifieke eisen omtrent positieve effecten voor de lokale bevolking en een bijdrage aan duurzame ontwikkeling

STANDAARDEN
 

GOLD STANDARD
De Gold Standard is de hoogste standaard in de markt en werd ontwikkeld door o.a. Wereld Natuur Fonds, met als doel klimaatprojecten te ondersteunen die naast CO2 reductie ook positieve sociaal-economische effecten hebben voor de lokale bevolking. Alle projecten van FairClimateFund zijn Gold Standard gecertificeerd.

FAIRTRADE CLIMATE STANDARD
De Fairtrade Climate Standard is een relatief nieuwe standaard in aanvulling op de Gold Standard certificering, die extra sociaal-economische voorwaarden stelt zoals een eerlijke minimumprijs voor de carbon credits, eigenaarschap van de credits door de lokale gemeenschap en een extra Fairtrade premie waarmee de lokale gemeenschappen zich beter kunnen wapenen tegen klimaatverandering. FairClimateFund is vanaf het begin nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van deze standaard door Gold Standard en Fairtrade International. Het Chulikaproject in India van FairClimateFund is – als tweede klimaatproject ter wereld – gecertificeerd volgens de Fairtrade Climate Standard!

 

bg_image1